۱۳۸۷ دی ۱۲, پنجشنبه

طرز تهیه قرمه سبزی مادربزرگ

مواد لازم برای 5 نفر :
سبزی قرمه (1.5 کیلو) : گشنیز ، جعفری ، اسفناج ، تره ، شنبلیله و شوید
(توجه: شنبلیله و شوید قرمه سبزی رو تلخ می کنند پس این دو تا رو به مقدار کم استفاده کنید )
(خب لازم نیست که بگم سبزی ها باید کاملا تمیز شده ، شسته و ضدعفونی شده باشند ، باید اونا رو کامل کامل (دو سه بار) خرد کرده و بعد خوب تو روغن سرخ کنید و کاملا واضحه که کل این فرآیند از قبل باهاس انجوم بشه نه اینکه تو همون روزی که میخواین قرمه سبزی درست کنین ، چون دیگه وختی نمیمونه واسه غذا درست کردن . مادربزرگ معمولا تو این فصل اول زمستون که سبزی خوزستان در میاد 100 کیلو میخره و آماده میکنه (حدود 50 کیلو درمیاد ازش) و واسه تک تک بچه ها در سرتاسر کشور میفرسته – تو مایه های send to all )

گوشت قرمز: 250 گرم (کمتر و بیشترش بستگی به ذائقه و قیمت گوشت داره)
لوبیا چیتی : 1.5 پیمانه (اینم باز کمتر و بیشترش بستگی به ذائقه تون داره اما نکته مهم اینه که لوبیا فقط چیتی و لاغیر ... حالا اگه به فرض محال در دسترس نبود ، جهنم و ضرر ، میتونید از لوبیا قرمز هم استفاده کنید اما فکر لوبیا چشم بلبلی رو از سرتون بیرون کنید وگرنه عاق تون میکنم و تا چند وقت دیگه که فتواشو هم از قم گرفتم مرتد محسوب میشید ، شما که نمیخواید واسه یه وعده غذا کارتون به دادگاه انقلاب و طناب دار و این حرفا بکشه؟) ضمنا از همین لینک کنار صفحه به پتیشن مبارزه با لوبیا چشم بلبلی برین و زیرشو امضا کنید.
نکته : لوبیا رو باید قبل از شروع بکار جداگانه پخته باشید در غیر این صورت پختن اش همراه غذا مکافاته و معمولا خام از آب درمیاد.

پیاز یک عدد گنده
لیمو عمانی 3 عدد ( تعداد این یکی هم سلیقه ایه .. مامان بزرگ معمولا داخلشو جدا میکنه و بدون پوست میندازه داخل خورش ... اگه میخواین درسته بریزین داخلش باید سولاخش کنین ... خاله کوچیکه از پودرش استفاده میکنه)

رب یک قاشق یا کمتر ( فقط واسه یه مزه دادن به غذا)
روغن و زردچوبه و نمک و فلفل هم به قول معروف به اندازه کافی

خب اما بریم سراغ طرز تهیه :
کلا همه خورشها همین جوری شروع میشن :

ساعت 8 صبح باید شروع بکار کنید ، شوخی هم ندارم ، تنبل خونه شاه عباس نیستش که ، دیر بجنبید ناهار رو 3 بعد از ظهر میخورید. قرمه سبزی عشق میخواد.
گوشت رو که معمولا تو فریزره باید از شب قبل بذارید تو یخچال که یخش آب شه (بهتره توی یه ظرف بذارین که خونابه یخچالو به گند نکشه ) به همین صورت واسه سبزی اگه تو فریزره. برنج رو هم بهتره از شب قبل بخیسونید.

روغن رو بریزین تو قابلمه ، داغ که شد (نوعروسان جوان توجه کنن که روغن بخودی خود داغ نمیشه و باید حتما حتما اجاق رو روشن کنید. روی اون مشعلی که از همه کوچیکتره) گوشت رو اضافه کنید و پیاز رو هم بشورید و خورد کنید تو قابلمه (در عین حال از پرش قطره های روغن وحشت نکنید) و خوب تفت بدین و از بوی خوش گوشت و پیاز لذت ببرین ،زردچوبه و نمک و فلفل و رب رو (بمقدار کم ، قرار نیست قیمه درست کنی که) هم یادتون نره اضافه کنید ، خوب که اینارو سرخ کردی، نوبت سبزیه که قبلا (با توجه به شرح بالا) سرخ شده و حالا اضافه میشه و همراه باقی مواد تفت داده میشه . بعد از این نوبت آبه که اضافه کنی (مقدار آب بستگی به اندازه قابلمه و مقدار مواد داخلش داره اما از زیادی آب نگران نباشید؛ فوقش یک ساعت آخر، شعله رو تنظیم میکنید که اضافه اش بخار شه) اما علی الحساب دو سوم قابلمه آب بریزین (تا من از مامان بزرگ بپرسم و اینجا رو آپدیت کنم) و شعله رو زیاد کنید تا بجوش بیاد .حالا اگه لوبیا چیتی(که قبلا پخته شده) خیلی پخته و نرم باشه بذارید واسه یه ساعت آخر ، اما اگه معمولی باشه همین الان اضافه کنید و بذارید همراه باقی مواد یه جوش بخوره و شعله رو کم کنید ، ملایم ملایم ... اینقدر که یه چسه شعله باشه ولی خاموش نشه.در قابلمه رو روش بذارین و بگذارید برای 4 ساعت بمونه(حالا میتونید برید سراغ مفدمات درست کردن پلو).اما ساعت به ساعت و گاه و بیگاه بهش سر بزنید و همه چیزو چک کنید. ساعت سوم باید لیمو عمانی رو اضافه کنید و لوبیا رو(با توجه به توضیح قبلی اگه از قبل خیلی پخته است ). همین حالا که ساعت سوم هست میتونید تخمین بزنید که آبش کمه یا زیاد ( اگه آب زیاد باشه ملاقه رو که داخل ظرف میذارید فورا پر میشه ) و با توجه به اون شعله رو تنظیم کنید یا کمی آب اضافه کنید.
بعد از ساعت چهارم وقتی اون روغن خوشرنگ بالا اومده و سطح خورش رو گرفته میشه گفت غذا آماده است.

قاشق به قاشق اش رو با تمام وجود و با چشمان بسته مزه مزه کنید و بدونید که قرمه سبزی هدیه ای از خداوند است.

پ.ن 1: تو شهرهای مختلف ممکنه از سبزیهای دیگه ای هم استفاده بشه یا چیزی کم و زیاد بشه (مثلا مو قشنگ اینا توش سیب زمینی هم می ریزن – بحق چیزهای ندیده) اما اسلوب کار همینه و البته مزه ی غذا با کم و زیاد کردن سبزی ها تغییر می کنه.

پ.ن 2: اسم سبزی ها به انگلیسی :جعفری Parsley ، گشنیز Coriander ، شنبلیله Fenugreek ، شوید Dill ، تره احتمالا Leek و اسفناج Spinach

پ.ن 3: این نوشتار بمرور آپدیت می شود.
پ.ن 4 : خواهشاً اونایی که از این دستور استفاده می کنند ،بعد از اینکه غذا رو درست کردند یه فیدبک هم اینجا تو قسمت نظرات بدن ، دوست دارم بدونم چقدر کارا بوده (احیانا چه مشکلاتی داشته؟) و چقدر غذا چسبیده بهتون، ضمنا مدت زمان درست کردن غذا،سن،جنس و محل اقامت (شد مثل دکتر اصفهانیه) رو هم بنویسید.